Jylhä

Etusivu / Suomeksi / Pielavesi-Info / Pielaveden kylät / Jylhä

Pielaveden Jylhänkylä sijaitsee Pyhäjärven tien varrella noin 22 km Pielaveden kirkoilta.
Kylässä on tiloja kaikkiaan 237 (1997 tilasto), joista asuttuja tällä hetkellä on runsas 200 kpl.
Kylän tärkeimmän elinkeinon muodostaa maa- ja metsätalous. Maatalouden harjoittajista huomattava osa on nuorehkoja yrittäjiä ja päätuotantosuunta on lypsykarjatilat. EU:n vaikutus näkyy tilojen koon kasvamisena ja tuotantotekniikan kehittymisenä.

Pienessä mitassa on kylällä muutakin yritystoimintaa, mm. lähdeveden kauppaa myös vientiin, pilkkien valmistusta ja kananmunien tuotantoa maatalouden rinnalla.

Uusimpana hankkeena kylälle on syntynyt luontomatkailutoimintaa harrastava ja vapaa-ajanmökkejä vuokraava yritys. Yrityksen toimintaan liittyy m. nuottausta ja kehitteillä on kanoottimelontapalvelujen järjestäminen.
Matkailuyritys toimii yhteistyössä kyläläisten kanssa ja on mukana mm. kyläläisten venelaituri-, uimaranta ja luontopolkureitti hankkeissa.

Kylätapahtumien järjestämiseksi on pystytetty kaksi laavua.

Jylhän vesillä on runsaasti saaria, joista suurimpia ovat Kumpusaari, Lehmusaari, Aittosaari sekä Jylhän ja Kirkkosaaren välillä sijaitseva Rajasaari. Suurimmat selät ovat Jylhänselkä, Kokkoselkä ja Murtoselkä.
Syvimmät kohdat sijaitsevat Rusalanniemen länsi-puolella, sieltä löytyy vettä 34 metriä. Veden syvyys ylittää laajoilla alueilla 20 metriä. Murtosaaren luoteispuolella vettä on 19,5 metriä.

jylhä.png