Pohjois-Pielavesi

Etusivu / Suomeksi / Pielavesi-Info / Pielaveden kylät / Pohjois-Pielavesi

Kylän sijainti

Pohjois-Pielavesi muodostuu Pielaveden kunnassa sijaitsevista Laukkalan, Vaaraslahden ja Sulkavan kyläseuduista. Jokainen kyläseutunsa kattaa useita pienempiä kyliä, joita Pohjois-Pielaveden alueelta löytyy toistakymmentä. Pohjois-Pielavesi rajoittuu pohjoisessa Kiuruveden kaupunkiin, idässä Lampaanjärven kylään, etelässä Pielavesi-järveen ja lännessä Saarelan kylään. Matka Pohjois-Pielaveden eri osista Pielaveden tai lähikuntien keskustoihin vaihtelee huomattavasti. Esimerkiksi matkaa Pielaveden keskustaan tulee lyhimmillään noin 15 km ja pisimmillään yli 40 km. Toisaalta matkaa Kiuruvedelle kertyy lyhimmillään noin 20 km, Iisalmeen 30 km ja Kuopioon noin 90 km, joten Pohjois-Pielavedeltä on hyvä käydä töissä myös oman kunnan ulkopuolella.

Merkittävät näkymät

Kiuruvedentieltä Joutsenniemeen kääntyvän risteyksen läheisyydessä on vanha kiviaita, joka esiin raivattuna nostaa tiemaiseman monimuotoisuutta ja tuo esille kulttuurihistoriallisen kohteen.

Tommonmäki, Laajamäki, Pirttilänvuori ja Hirvivuori erottuvat maisemassa kauas ja niiltä avautuvat kaukonäkymät. Tommonmäen (188m mpy) korkeimpien kohtien väliseen painaumaan on muodostunut Rahalampi, joka mäelle kiivenneelle antaa mielenkiintoisen näkymän.

Ventojoen kallioon louhittu kivikanava, 20 metriä syvänä rotkona kiemurtelee viljelyalueiden valuma-alueiden veden purkajana. Kalliolle on muodostunut rotkosta nostetuista kivilohkareista ja kasvillisuudesta erikoinen yhdistelmä.

Sulkavan korkeimpia paikkoja ovat Jokimäki 175 m, Pyöreisvuori 170 m, Körtinmäki 165 m, Mustikkamäki 165 m ja Soijinmäki 160 m merenpinnan yläpuolella.

Saarelaan menevälle tielle näkyvä Savijoen kivikanava on maisemahistoriallinen kohde.