Elinkeinot

Etusivu / Suomeksi / Pielavesi-Info / Pielaveden kylät / Pohjois-Pielavesi / Elinkeinot

Vaikka viime vuosien aikana maatilojen määrä on huomattavasti vähentynyt, muodostaa maa- ja metsätalous silti suurimman elinkeinoryhmän alueella. Toisiksi suurimman ryhmän muodostavat palveluammattien edustajat.

Maatalous
  • lypsykarjatalouksia 49 tilaa
  • sikatalous 1 tilaa
  • naudanlihatuotanto 9 tilaa
  • kasvinviljely 33 tilaa

 

Useimmilla tiloilla on suoritettu sukupolvenvaihdoksia ja tullaan suorittamaan. Tilansa luovuttaneet vanhemmat ovat yleensä jääneet asumaan kylillemme.

Pohjois-Pielavedelle rakennettiin vuonna 2004 suomen suurin yksityinen viljakuivuri ja- varasto, joka tuo huomattavaa apua Vaaraslahden, Laukkalan ja Sulkavan viljelijöille. Osakeyhtiöön kuuluu 23 viljelijää. Aikaisemmin rajallisen varastotilan vuoksi viljelijät ovat joutuneet puimaan vuorotellen. Varastosiilojen tilavuus riittää noin kahdelle miljoonalle viljakilolle, kuivaamon kuivatuskapasiteetti on 2000 hehtolitraa vuorokaudessa. Optimimäärä kuivatukseen on noin 15-20 tonnia viljakiloa kertasatsina, jolloin kone pääsee toimimaan täysillä. Sopiva kuivatusmäärä vaihtelee viljalaadun ja kosteuden mukaan. Vuoden 2004 mittaan kuivurilla on vieraillut runsaasti kiinnostuneita ihmisiä, valtakunnallisella sekä pohjoismaisella tasolla. Kapasiteetin mukaan kuivuripalveluja tarjotaan muillekin kuin osakkaille.