Vapaa-ajan toiminta ja viihtyvyys

Etusivu / Suomeksi / Pielavesi-Info / Pielaveden kylät / Pohjois-Pielavesi / Vapaa-ajan toiminta ja viihtyvyys

Pohjois-Pielavedellä voi harrastaa hyvin monenlaista luonnossa liikkumista: moottorikelkkareitit kulkevat kylillämme, Pien-Sulkavan kivikanavalla voi käydä ihastelemassa luontoa, lisäksi voi tietenkin marjastaa, sienestää, metsästää ja kalastaa. Hyviä sorsastus- ja kalastusjärviä sekä -lampia on useita. Kyläläisten käytössä olevia laavuja: Hirvijärven saaressa, Laukkalassa 2 kpl ja koulun takana.

Uimarantoja löytyy joka kylältä, Sulkavalla ja Joutsenniemessä on laitureilla varustetut uimarannat ja Laukkalassa 2 kpl muutoin kunnostettuja uimarantoja. Uimarannat sijaitsevat: Sulkavalla:Ukko Kareisentietä josta opasteet, Joutsenniemessä: Joutsenniementie 779 b, Laukkalassa: Laukkalantie 1550, josta metsäautotietä 3 km. ja Selkäydenjärvessä: Tommonmäentien ja Kyläkirkontien risteyksestä erillinen polku.

Pohjois-Pielaveden koululla voi harrastaa monenlaista, talvisin luistelua ja hiihtoa. Vaaraslahden Ns huolehtii latujen kunnossapidosta talkoovoimin. Valaistuhiihtolatu palvelee samalla koululaisia kuin kyläläisiäkin. Kesäisin hiihtolatu toimii lenkkeilypolkuna. Kansalaisopisto järjestää piirejä. Lentopallonharrastajat käyvät myöskin pelaamassa sekä 4H- kerho järjestää lapsille toimintaa.

Laukkalan Ns talolla toimii partio.

Kyliemme Ns talot ja metsästysmajat tarjoavat tilojansa kyläläisten käyttöön. Taloissa voi viettää juhlia ym. tapahtumia.

Laukkalassa on muodostunut perinteeksi järjestää joka kesä Tuuren Sottiisi tapahtuma. Edesmenneen Tuure Niskasen muistoksi.

Tuure Niskanen oli Savon ensimmäinen mestaripelimanni. Hän syntyi Pielaveden kunnan Laukkalan kylässä v. 1899 ja kuoli vuonna 1978. Huuliharppu ja haitari olivat hänen ensimmäisiä soittimiaan. Viulun hän sai 7-8 vuotiaana. Tuure Niskasen oppimestareina olivat pielavetiset Oravaisen veljekset ja näistä erityisesti Antti Oravainen, jonka soitteista ja tyylistä Tuuren Niskasen ohjelmisto pääasiallisesti koostui. Soittotekniikan Tuure Niskanen opetteli itse ja melodiat korvakuulolta. Tuure Niskanen oli mukana Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla alkaen ensimmäisistä aina vuoteen 1977 saakka. Hän esiintyi radiossa, televisiossa ja sekä erilaisissa tapahtumissa. Tuure Niskanen oli savolaisen kansanmusiikin ja pelimanniperinteen uranuurtaja, jonka sävelmistö elää niin savolaisten pelimannien kuin koko maamme pelimanniväen keskuudessa.

Tuuren Sottiisi on vuotuinen kansanmusiikki- ja pelimannitapahtuma Pohjois-Pielavedellä. Tuuren Sottiisi on saanut nimensä mestaripelimanni Tuure Niskasen mukaan, jonka muistoa ja soittoperinnettä tapahtumassa vaalitaan. Sottiisi kokoaa pelimannimusiikin taitajia ja ystäviä yhteen niin Savosta kuin muualtakin. Tuuren Sottiisi- tapahtuman järjestämisestä vastaa Tuuren Sottiisi- toimikunta ja Laukkalan Nuorisoseura.

Pohjois-Pielaveden Kylät ry järjestää kesäisin Maalaismarkkinat. Markkinoista on muodostunut vuosien mittaan erittäin suosittu kesätapahtuma. Maalaismarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 Laukkalassa. 2002 Sulkavalla, 2003 ja 2004 Vaaraslahdessa. Markkinat toteutettiin kesällä 2004 yhdessä Tuuren sottiisi toimikunnan kanssa. Markkinoilla on ollut myytävänä satokauden antimia, emäntien leipomuksia, alueen yrittäjien-, tuottajien- ja käsityöläisten tuotteita.

Kirpputorimyyjät ovat olleet myös runsain joukoin mukana. Ohjelmassa on ollut esityksiä, työnäytöksiä, kilpailuja jne..