Säviän Martat

Etusivu / Suomeksi / Pielavesi-Info / Pielaveden kylät / Säviä / Yhdistykset / Säviän Martat

SÄVIÄN MARTTAYHDISTYS RY

Yhteystiedot

Puheenjohtaja  Pirjo Saastamoinen ,  Karttulantie 26 C, 72550  Säviä puh. 040-5761906,
Sähköpostiosoite pirjoanitta@gmail.com.
Sihteeri  Eeva Utriainen,  Kettulantie 28, 72550 Säviä.  Puh. 0400-709160
Sähköposti  eeva.utriainen@pp.inet.fi
 
Toiminta-ajatus

Säviän Marttayhdistys toteuttaa valtakunnallisia teemoja sopivissa tilanteissa omassa toiminnassaan.

Vuoden 2006 teema on  TASA-ARVO TAVAKSI. Naisten tasa-arvon edistäminen on ollut martoille aina tärkeää, mutta olemme korostaneet, että taidot tuovat tasa-arvoa.  Toinen valtakunnallinen teema martoilla on VOI HYVIN AIKUINEN NAINEN. Lisäksi osallistutaan mahdollisuuksien mukaan piiriliiton järjestämille kursseille ja retkille.  Tilaisuudet pyritään tekemään houkutteleviksi uusille ihmisille ja samalla tutustutetaan heitä marttatoimintaan.

Yhteistoimintaa tehdään eri sidosryhmien kanssa. Tulevaisuuteen on panostettu järjestämällä pikkukokkikursseja ja jakamalla  2 kpl:tta  stipendejä keväällä yläasteen kotitaloutta opiskeleville nuorille.

Liiketoiminta

Yhdistyksellä on vuokrattavana 100 hengen astiasto, joka on uudenaikainen ja hyväkuntoinen.
Vuokrausta hoitaa Raija Nousiainen, puh. 887133

Historia

Kuopion mvs:n neuvojan toimesta yhdistys perustettiin vuonna 1910. Se  oli ensimmäinen naisten johtama yhdistys Pielavedellä. Sen toiminta-alueeseen  kuului aluksi Pielaveden koko pitäjä suurimmalta osalta kunnes 1917 perustettiin Rannankylän Marttayhdistys ja  sitten joka kyläkunnalle oma yhdistys. Vuonna 1918 yhdistys aloitti kerhotyön kansakoululaisten kesken.  Vuonna 1930 alkoi 4-H kerhotoiminta. Alkuvuosina toiminta oli vilkasta sekä taloudellisesti ja henkisesti merkityksellistä.

Yhdistyksen perustamisen jälkeen palkattiin  neuvoja.  Neuvoja toimi 23 vuoden ajan 7 kk vuodessa. Toisina vuosina oli 2 neuvojaa. Neuvonta keskittyi puutarhanhoitoon, ruoanlaittoon, säilömiseen, kankaankudontaan, käsitöihin ja kodinhoitoon.  Toiminta rahoitettiin paikallisten yritysten avustuksella sekä juhla- ja iltamatilaisuuksia järjestämällä.

Yhdistyksen puheenjohtajan toimi kolmekymmentä ensimmäistä vuotta mv. neiti Edla Jauhiainen ja hänen työtoverinaan sihteerinä Olga Malinen peräti 38 vuotta.

Ajankohtaista

Martat ovat aina toiminnassaan eläneet ajan hengen mukaisesti unohtamatta perustajansa Lucina Hagmannin  perusajatusta toimia kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Vuonna 2007 astuu voimaan uudistetut säännöt.  Suurin muutos on jäsenmaksun perinnässä ja suuruudessa. Martat lehti tulee sääntömuutoksen jälkeen jokaiselle jäsenelle.  Näin ollen tiedon kulku järjestössä paranee ja Emäntälehden tilausjärjestelmä loppuu.

Tietoja järjestöstä ja jäsenasiasta saa www.Martat.fi.

KUN HALUAT TIETOJA

TOIMINNASTAMME, KERROMME MIELELLÄMME.  OLET TERVETULLUT MUKAAN MARTTAILTOIHIMME.

MARTTOJA ON KAIKENIKÄISIÄ, KOKOISIA JA NÄKÖISIÄ. HEITÄ YHDISTÄÄ TEKEMISEN MEININKI JA HALU VAIKUTTAA.

Tule mukaan toimintaamme.

Martat ovat yhdessävaltava määrä tiivistynyttä naisenergiaa, reipasta huumoria
sekä yhdessäolon ja tekemisen riemuja