Päiväkeskus Ikälä

Päiväkeskus on kaikille kuntalaisille avoin paikka, johon voi tulla viettämään aikaa ja osallistumaan ohjattuun toimintaan. Päiväkeskuksessa on kyse kaikille avoimesta olohuoneesta, arjen elämää tukevasta kohtaamispaikasta.

Päiväkeskuksen tavoitteena on olla paikka, jossa vallitsee yhteisöllisyys, avoimuus ja osallisuus. Päiväkeskustoiminnan avulla tuetaan kaikenikäisten, erilaisissa elämäntilanteissa olevien kuntalaisten arjen sujuvuutta sekä kannustetaan kuntalaisia yhteisvastuullisuuteen ja oman kotikunnan toimintaan osallistumiseen. Toiminnalla pyritään myös ehkäisemään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Päiväkeskuksessa järjestetään toimintakykyä ylläpitävää toimintaa, esim. lehtien lukemista, tv:n katselua, askartelua, musiikkia, lenkkeilyä. ym. Päiväkeskuksen toimesta tarjotaan aamu- ja iltapäiväkahvit. Lounas on omakustanteinen. Keittolounas on mahdollista ostaa samassa talossa toimivasta lounaskahvilasta tai mukaan voi ottaa omat eväät. Toiminnassa tarvittavat tarvikkeet esim. askartelutarvikkeet, ovat päiväkeskuksen kävijöille maksuttomia. Kyyditykset päiväkeskukseen järjestetään sopimuksen mukaan, ne ovat asiakkaille maksullisia. 

Tällä hetkellä koronasta johtuvista rajoituksista johtuen, päiväkeskukseen voidaan ottaa ennalta sopien ja kerrallaan vain pieni määrä asiakkaita. Tästä syystä päiväkeskustoimintaan haetaan toistaiseksi erillisellä hakulomakkeella. Hakulomakkeita saa kunnan erityispalveluista. Lisätietoja antavat erityispalvelujen esimies sekä ohjaajat. 

Päiväkeskus sijaitsee Ikälän talossa, osoitteessa Toritie 6. Samassa talossa on myös yhdistysten ja järjestöjen tiloja sekä talon toisessa päädyssä yritystiloja. Päiväkeskuksen käytössä on iso sali, jossa on olohuone ja seniorikuntosali. Lisäksi on myös oma erillinen ruokasali sekä askartelutila. Päiväkeskuksen yhteydessä on myös erityispalvelujen toimisto. 

Päivätoimintaan voidaan toistaiseksi ottaa yhteensä 60 henkilöä.

Mikäli tarvitset kyytiä päiväkeskukseen, se voidaan järjestää yhteiskuljetuksina päiväkeskuksen toimesta. Kyydit ovat maksullisia. Maksu määräytyy linja-auton vakiovuorotaksan mukaisesti. Kukin kyydin tarvitsija maksaa taksiautoilijalle suoraan omavastuuosuuden, kunta vastaa loppuosuudesta.  Muiden kuin päiväkeskuksen järjestämien kyytien järjestelyistä ja kustannuksista vastaa asiakas itse. Päiväkeskuksen henkilökunta ei kuljeta päivätoiminnan asiakkaita päiväkeskukseen tai sieltä pois.

Päivätoiminnassa ruokailu on omakustanteinen. Sinulla on mahdollisuus nauttia keittolounas, joka tarjoillaan päiväkeskuksessa samassa talossa toimivan kahvilan toimesta. Maksu tapahtuu suoraan kahvilaan, keittolounaan annoshinta on tällä hetkellä 5€. Toki mahdollista on myös tilata annosruokia talossa toimivasta kahvilasta tai voit ottaa omat eväät mukaan.  Aamu- ja päiväkahvit ovat maksuttomia.

Päiväkeskus on vielä kovin uusi, joten toiminta on vielä muotoutumassa. Mm. toiveisiin pyritään vastaamaan mahdollisimman hyvin, mutta toteuttaminen voi viedä aikaa, varsinkin tällä hetkellä olevien koronarajoituksien vuoksi. Päivätoiminnassa tehdään kävijöiden toiveiden mukaisia askareita, mm. pelejä, aivojumppaa, elokuvien katselua, askartelua, päiväkävelyitä ja lehtien lukua. Aamukahvit, ruokailu ja päiväkahvit kuuluvat olennaisena osana päivätoiminta päiviin.

Päiväkeskus Ikälän ohjattu toiminta on maksutonta. Eli voit esim. askarella päivätoimintapäivien aikana ja materiaalit sekä lopputuotos ei maksa mitään.

Päiväkeskus toimii Ikälän talossa, jossa päivätoiminnan käytössä on iso sali, jossa on olohuone sekä seniorikuntosali. Lisäksi käytössä on myös askartelutila ja ruokasali. Asiakas-wc on yhteinen järjestötilojen kanssa. WC on inva-varusteltu, mutta se on sen verran pieni, että wc:ssä ei voi asioida avustettuna. Varsinaisia lepotiloja ei valitettavasti ole käytettävissä, mutta olohuoneen sohvalla voi tarvittaessa hetken levähtää. Päiväkeskus sijaitsee talossa, jossa on paljon muuta toimintaa, joten emme voi pitää ovia lukossa päivätoimintapäivien aikana. Tästä syystä meillä ei ole mahdollista valvoa talosta poistumista.  Tilat ovat pääosin esteettömät, joten rollaattorin tai pyörätuolin avulla liikkuminen sisätiloissa onnistuu.

Päivätoiminnassa kävijän tulee olla pääosin omatoiminen. Tarvittaessa voidaan taluttaa tai esim. auttaa sohvalta ylös noustessa. Ruokailujen ja wc:ssä käymisen tulee sujua itsenäisesti.  Mikäli päivätoimintapäivien aikana on tarpeen ottaa lääkkeitä tai tehdä muita hoidollisia toimenpiteitä, tulee ne tehdä itsenäisesti tai sopia esim. kotisairaanhoitajan/kotihoidon kanssa niiden tekemisestä. Päiväkeskuksen henkilökunta ei tee hoidollisia toimenpiteitä.

Hakemus päivätoimintaan

Tulostettava lomake: Hakemus päivätoimintaan.pdf