Koronavirus COVID-19

Ajantasaista tietoa koronaviruksesta ja epidemia-/pandemiatilanteesta löydät THL:n sivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Pielaveden kunta seuraa tilannetta aktiivisesti ja on varautunut koronaviruksen leviämiseen ja sen mahdollisesti aiheuttamaan häiriö-/poikkeustilanteeseen.

Kotivara

Löytyykö kotoasi kotivara? Kotitalouksien omatoimiseen varautumiseen löytyy ohjeistusta esimerkiksi osoitteesta: https://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/varautuminen-kotona/

Miten koronavirukselta voi suojautua?

Perushygienia on tärkeää. Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

Pese kätesi aina
- kun tulet ulkoa sisään
- ennen ruoan laittoa ja ruokailua
- wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
- niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
- kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
Käsienpesuohje (THL:n video)

Kuinka toimia jos epäilen sairastuneeni?

Ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista.

Tartuntaa epäilevän ei pidä lähteä omatoimisesti päivystykseen tai terveyskeskukseen, jotta muut potilaat eivät altistu virukselle.

Lisätietoja Kysterin sivulla osoitteessa: https://www.psshp.fi/web/kysteri/nilakka/pielavesi

Kuinka toimin jos koronatestini on positiivinen?

Pielavedellä on luovuttu virallisista eristyspäätöksistä. Jatkossa tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Jos olet oireinen, jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Vältä kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Tartuttavuus alkaa yleensä noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja on suurimmillaan ensimmäisinä oirepäivinä. Kerro tilanteesta työ- tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, jotta he osaavat jäädä kotiin mahdollisten oireiden alkaessa.

Kanssasi samassa taloudessa asuvien täytyy seurata oireitaan, käyttää maskia julkisilla paikoilla sekä työ- ja opiskelupaikalla ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Heidän pitää välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan. Jos läheisesi saavat oireita, pitää heidän jäädä pois töistä, koulusta tai päivähoidosta ja tehdä tarvittaessa koronatesti.

Suurin osa COVID-19-infektioon sairastuneista ei tarvitse sairaalahoitoa, vaan tauti paranee kotihoidolla. Tärkeintä on levätä ja pysyä kotona. Muista juoda riittävästi, pyri jaloittelemaan toistuvasti, vaihda asentoa, liikuttele jalkoja ja vältä unilääkkeitä. Jos vointisi on huono, soita numeroon 116 117, tai hätätapauksessa 112.

Jos sinulla on verisuonitukoksille altistava tila, soita omaan hoitotiimiisi
Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta.

Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole.
Jos sinulla on kuumetta (>37,5°C), yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana, synnyttänyt 6 viikon sisällä tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu alla olevaan riskitekijöiden listaan. Jos sinulla on listassa mainittuja riskitekijöitä, soita omaan hoitotiimiisi.
 
Soita omaan hoitotiimiisi lääkitystarpeen arvioimiseksi, jos sinulla on vähintään yksi näistä riskitekijöistä:

 •  aikaisempi veritulppa
 • tukosalttius (APC-resistenssi, FV Leiden geenivirhe, protrombiinin geenivirhe G20210A, antitrombiinin, proteiini C:n tai S:n vajaus, fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, essentielli trombosytoosi, polysytemia vera, myelooma, PNH-tauti)
 • aktiivi syöpäsairaus
 • monivamma tai hiljattainen selkäydinvamma
 • suuri leikkaus <1 kk kuluessa ja/tai ajankohtainen vuodelepo sen vuoksi
 • raskaus, sektio tai lapsivuodeaika (6 viikkoa synnytyksestä)

tai

Vähintään kaksi näistä riskitekijöistä:

 • ikä vähintään 60 vuotta
 • olet huonon voinnin takia jatkuvasti vuodelevossa
 • sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta
 • autoimmuunisairaus (mm. Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus, vaskuliitti)
 • olet pyörätuolissa tai halvaantunut
 • suljettu alaraajakipsi
 • hiljattainen leikkaus (kuuden viikon kuluessa)
 • diabetes (mikä tahansa diabetestyyppi)
 • rasvamaksa
 • painoindeksi (BMI) yli 30
 • tupakointi
 • yhdistelmäehkäisypillerit (EI koske pelkkää keltarauhashormoniehkäisyä, mm. desogestreeli, drospirenoni)
 • käytät estrogeenikorvaushoitoa (suun tai ihon kautta)
 • nefroottinen oireyhtymä laskimoiden vajaatoiminta
 • keskuslaskimokatetri


Miten toimin, jos asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa?

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia ei-välttämättömiä kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.
 • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, koulussa suositellaan käyttämään maskia 1 luokka-asteesta alkaen mahdollisuuksien mukaan

 

Ohjeita vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville

Tarkista THL:n riskiryhmäluettelosta kuulutko sinä vakavan taudin riskiryhmään: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

- Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Riskiryhmänä pidetään erityisesti 70 vuotta täyttäneitä. 

- Riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon tai jopa menehtyä tautiin lisäävät myös ylipaino ja tietyt taustasairaudet, kuten diabetes, metabolinen oireyhtymä, verenpainetauti, krooniset munuais- ja keuhkosairaudet, pahanlaatuiset taudit sekä elinsiirto

- Monesti samalla henkilöllä voi olla useita riskiä lisääviä tekijöitä

Ota täysi koronarokotussarja: rokottautuminen ehkäisee vakavan taudin

Vaikka olisit jo saanut täyden rokotussarjan, suosittelemme, että vältät joukkotapahtumia ja noudatat edelleen yleisiä varotoimia erityisesti, kun asioit julkisissa sisätiloissa:

- huolehdi käsihygieniasta
- pyri pitämään etäisyyttä  muihin ihmisiin
- käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on paljon muita ihmisiä
- jos osallistut yleisötilaisuuteen, selvitä etukäteen mahdollisuudet etäisyyden pitoon ja maskin käyttöön
- vältä isoja kokoontumisia  ja tapahtumia, joissa ei voi ylläpitää turvavälejä
- lue ajantasaisia ohjeita tartuntojen ehkäisemiseksi THL:n verkkosivuilta

 

Arjessa tarvittava apu ja palvelutarpeen arviointi

Ikäihmisten arjen avuntarpeessa ja palvelutarpeen arvioinnissa auttavat vanhuspalvelujen asiakasohjaajat p. 040 571 5484 (Tiina) ja p. 0400 283 268 (Elina).

Koronarokotukset

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotukset auttavat merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Rokotusaikoja on varattavissa sähköisestä ajanvarauksesta OmaKysteri -verkkopalvelussa: https://sote.easiointi.fi/fi/web/kysteri-te.
Voit varata ajan myös puhelimitse p. 017 171 161. Ajanvarauspuhelimessa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, soita vain kerran. Aikoja soitetaan sitä mukaa, kun niitä pystytään järjestämään. Lasten rokotusajat varataan neuvolasta.

Rokotuksien edistymistä voi seurata THL:n tilastokuutiosta: https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/vaccreg/cov19cov/summary_cov19ageareacov?alue_0=518362&alue_1=518351&alue_2=184634&kattavuus_0=measure%2FCOVCOV#


Lisätietoja koronaviruksesta


Taudin ehkäisy

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja
040 753 0630, johanna.viita@pielavesi.fi

Vanhuspalvelujen päällikkö
040 489 4823, minna.leskinen@pielavesi.fi