Liikuntapalvelut

Kunnan liikuntapalvelut järjestää liikuntapalveluja sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa eri kohderyhmät huomioon ottaen, tukee kansalaistoimintaa.

Pielaveden kunnan liikuntapalvelut yhdessä yhdistysten ja järjestöjen kanssa turvaa ja mahdollistaa monipuoliset liikuntamahdollisuudet kaikille kuntalaisille.

Pielaveden kunnan liikuntastrategian 2019-2022 visiona on "Liikkuva ja hyvinvoiva kuntalainen. Liikkumisen avulla luodaan hyvinvoinnin edellytyksiä kaiken ikäisille kuntalaisille."

 

 
 
Ohjeet ja lomakkeet

Liikunta- ja ravitsemusneuvonta

Henkilökohtainen liikunta- ja ravitsemusneuvonta on tarkoitettu kaikille Pielaveden kuntalaisille, jotka liikkuvat riittämättömästi terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta tai haluavat parantaa ruokatottumuksiansa. Tavoitteena elämäntapa.

  • Pyöriikö mielessäsi liikunnan lisääminen jokapäiväiseen elämääsi, mutta et tiedä miten aloittaa?
  • Mitä liikuntamahdollisuuksia kunnassasi on tarjolla?
  • Mietitkö syömistäsi, onko se riittävän laadukasta tai tukeeko se sinun arkista aktiivisuuttasi?
  • Haluaisitko lisää energiaa päivääsi?
  • Voiko nukkumiseenkin vaikuttaa?

 

Pohditaan yhdessä muun muassa näitä aiheita, sinä päätät.

Yksi tapaaminen kestää noin 60min.

Varaa aika maksuttomaan liikunta- ja ravitsemusneuvontaan tai kysy lisätietoja p. 040 6605635, laura.rautanen@pielavesi.fi 

Sinä pystyt siihen!

Pielaveden ampumarata sijaitsee osoitteessa Maaningantie 93.

Pielaveden ampuradatalla on skeet-rata, trap-rata, haulikkorata 1500 lauk./v, hirviluodikkorata 5000 lauk./v. Opinportin alakerrasta (Koulutie 3) löytyy myös ilma-aserata.

Pielavedellä on virallinen 9-väyläinen frisbeegolfrata. Rata lähtee Suojalan urheilukentältä (Kisapolku 12) ja se on kunnan ylläpitämä.

Frisbeegolfkiekkoja voit lainata nuorisotoimesta (Laurinpurontie 14) tai liikuntatoimesta (Koulutie 3).

Voit ladata Frisbeegolfradan väyläkartan alla olevasta linkistä.

https://www.pielavesi.fi/loader.aspx?id=cf1b3867-776e-40a3-b7ba-78169c59f449

frisbeegolfrata.png

Kirkonkylän hiihtoreitit ja pururata lähtevät urheilukentältä (Kisapolku 12).

Opastettuja latuja on yhteensä 8 kilometriä, joista valaistuja on 6,5 km. Laduista voit valita eri pituisia, vaikeusasteeltaan ja korkeuseroltaan sinulle sopivia hiihtomatkoja. Latuverkoston kunnossapidosta vastaa viikolla Pielaveden kunnan ympäristöosasto, viikonloppuisin ja arkipyhinä Pielaveden Mäenlaskun Kannatusyhdistys ry.

Karttapalvelusta pääset tarkistamaan, missä kunnossa hiihtoladut ja luistelukentät ovat sekä näet milloin ne on käyty viimeksi tarkastamassa tai kunnostamassa.


Karttapalvelun löydät osoitteesta: Pielavesi Karttapalvelu (cgisaas.fi)


Saat latujen ja kaukaloiden tiedot näkymään karttapalvelussa kahdella eri tavalla: 
Voit näyttää tiedot listattuna käyttämällä karttapalvelun vasemmassa reunassa olevaa hakutoimintoa (valitse 'Liikuntapaikat' ja sen jälkeen ladut tai luistelukentät). 
Toinen tapa saada tiedot näkyviin on valita karttapalvelun oikeasta reunasta karttatasoista "Talviliikunta (mSki)" ja sitten napsauttaa haluamaansa liikuntapaikkaa, jolloin palvelu näyttää tilatiedot.

 

latukartta iso.jpg

Lataa latukartta itsellesi tästä linkistä: https://www.pielavesi.fi/loader.aspx?id=3172207a-b605-46e1-a353-30dcc008751d

Kakkomäen ulkoilualue sijaitsee noin 3 kilometrin päässä kirkonkylästä (Pielavedentie 151). Ulkoilualueesta vastaa Pielaveden Mäenlaskun Kannatusyhdistys ry.

Talvella Kakkomäellä on mahdollisuus harrastaa mäkihyppyä, laskettelua, pulkkamäkeä ja murtomaahiihtoa sekä kesäisin patikointia.

Alueella sijaitsevat hyppyrimäet K8, K14, K25 ja K42. Mäkihyppytoimintaa on vain talvisin pääsääntöisesti lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.00 alkaen. Arkisin on myös mahdollista järjestää mäkihyppyä, jos siihen on kysyntää.

Rinteessä on hiihtohissi, jonka siirtopituus on 150 metriä ja nostokorkeus 46 metriä. Hiihtohissillä voi jäädä välipoistumispaikoilta mäkiin ja yläpoistumispaikalta pääset laskettelurinteeseen ja lumilautakouruun. Hiihtohissin aukioloajat määräytyvät riittävän lumitilanteen mukaan, jolloin mäet sekä laskettelurinne saadaan käyttökuntoon.

Alueella on kotarakennus 50 m2, se ja polttopuut ovat kaikkien vapaassa käytössä 24/7. 

Ulkoilualuetta kiertää eri pituisia latuja. Opastettuja latuja on yhteensä 8 kilometriä, joista valaistuja on 6,5 km. Laduista voit valita eri pituisia, vaikeusasteeltaan ja korkeuseroltaan sinulle sopivia hiihtomatkoja. Latuverkoston kunnossapidosta vastaa viikolla Pielaveden kunnan ympäristöosasto, viikonloppuisin ja arkipyhinä Pielaveden Mäenlaskun Kannatusyhdistys ry.

Pielaveden Mäenlaskun Kannatusyhdistys ry:n yhteystiedot
p.044 5741005, markuskantola@gmail.com

Pielavedeltä löytyy kolme kunnan huoltamaa jääkiekkokaukaloa: Kirkonkylältä, Säviän koululta ja Pohjois-Pielaveden koululta.

Kirkonkylän kaukalon vieressä on lisäksi erillinen luistelualue sekä pukukopit.

Kaikki jääkiekkokaukalot ovat valaistuja ja vapaassa peli- ja luistelukäytössä maksutta.

Jääkiekkokaukaloiden osoitteet:

Kirkonkylä: Laurinpurontie 15

Säviän koulu: Virranniskantie 18, 72550 Säviä

Pohjois-Pielavesi: Kiuruvedentie 1595, 72710 Vaaraslahti

Karttapalvelusta pääset tarkistamaan, missä kunnossa luistelukentät ja hiihtoladut ovat sekä näet milloin ne on käyty viimeksi tarkastamassa tai kunnostamassa.


Karttapalvelun löydät osoitteesta: Pielavesi Karttapalvelu (cgisaas.fi)


Saat latujen ja kaukaloiden tiedot näkymään karttapalvelussa kahdella eri tavalla: 
Voit näyttää tiedot listattuna käyttämällä karttapalvelun vasemmassa reunassa olevaa hakutoimintoa (valitse 'Liikuntapaikat' ja sen jälkeen ladut tai luistelukentät). 
Toinen tapa saada tiedot näkyviin on valita karttapalvelun oikeasta reunasta karttatasoista "Talviliikunta (mSki)" ja sitten napsauttaa haluamaansa liikuntapaikkaa, jolloin palvelu näyttää tilatiedot.

Pielavedellä on yrittäjän ylläpitämä keilahalli osoitteessa Laaksotie 30. Keilahallissa on kuusi keilarataa lapsilaidoilla, hohtovarustuksella sekä automaattisella pistelaskujärjestelmällä.

Lisätietoja pielavedenkeilahalli@gmail.com ja PieBo – PielaBowling

Kuntosali sijaitsee liikuntahallilla (Puistotie 7). Kuntosalilla on mahdollista harjoitella kuntosalilaitteilla ja vapailla painoilla.

Kuntosalin avaimen hinta on 50 euroa ja se on henkilökohtainen. Avain lunastetaan Pielaveden kirjastolta aukioloaikojen mukaisesti, ei omatoimiaikoina. Avain on kuntosalikäyttäjän omaisuutta eikä avaimen hintaa palauteta asiakkaalle.  Avaimen voi halutessaan palauttaa kirjastolle.

Kuntosalin yleisövuorot ovat tarkoitettu kuntosaliavaimen lunastaneille ja ovat heidän vapaassa käytössä, muita varattuja vuoroja tulee kunnioittaa.

Kuntosali on arkisin suljettu klo 6.30 – 7.30 siivouksen vuoksi.

Kuntosali on klo 8.00 – 15.00 välisenä aikana koulujen käytössä, jolloin he ovat etusijalla.

Kuntosalille pääsee avaimella joka päivä klo 5.00 – 22.30 välisenä aikana.

 

Varaustilanteen voit tarkistaa osoitteesta 

www.pielavesi.fi/varausjärjestelmä

 

Kuntosalin ohjeet ja säännöt.pdf

Sisäliikuntapaikkojen varausmaksut.pdf

 

Liikuntahalli sijaitsee osoitteessa Puistotie 7. Liikuntahallissa on mahdollisuus pelata mm. lentopalloa, sählyä, sulkapalloa, koripalloa ja futsalia.

Liikuntahallista voi varata käyttöönsä koko liikuntasalin tai osan siitä.

Sisäliikuntapaikkojen varausmaksut.pdf

Varaustilanteen voit tarkistaa osoitteesta 

www.pielavesi.fi/varausjärjestelmä

Pielavedellä on yksi kunnan ylläpitämä yleinen lasten leikkikenttä, Savikon leikkipuisto (os. Puistotie 35, 72400 Pielavesi).

Kunnassa on myös useita leikkikenttiä koulujen ja päiväkotien piha-alueilla (Rannankylän koulu, Puustellin koulu, Pohjois-Pielaveden koulu ja päiväkoti, Säviän koulu ja päiväkoti sekä Tarulinnan päiväkoti).


Alueiden hoidosta ja kunnossapidosta vastaa kunnan ympäristötoimi. 

Pielavedellä on kaksi monitoimikenttää: Rannankylän koulun (Puistotie 7) pihassa ja Puustellin koululla (Laurinpurontie 23). Monitoimikentillä voi pelata muun muassa jalkapalloa, sählyä, koripalloa sekä muita erilaisia pelejä ja leikkejä.

Monitoimikenttien käyttö on maksutonta.

Kunnan ylläpitämä parkouralue sijaitsee Rannankylän koulun pihassa (Puistotie 7).

parkour.jpg 

Skeittiparkki sijaitsee Puustellin koulun (Laurinpurontie 23) piha-alueella. Parkki on vapaasti skeittaavan yleisön käytössä.

skeittiparkki.jpg

Kunnan ylläpitämä uimala sijaitsee Oikopolun päässä kirkonkylän pohjoisosassa. Laiturilla on 1m, 3m ja 5m hyppytornit.

Uimalan yhteydessä on pukuhuoneet yleisövessoineen ja beachvolleykentät.

Kesäuimakausi on 1.6-30.9.

Talvisin uimalalla on mahdollisuus avantouintiin. Avainpanttimaksu on 30 euroa ja kausimaksu on 10 euroa. Avaimen voi lunastaa tekniseltä toimistolta.

Talviuimakausi on 1.10-31.5.

Ulkokuntosali sijaitsee Opinportin takapihalla (Koulutie 3). Ulkokuntosalilta löytyy 9 laitetta esimerkiksi jalkaprässi, rintalaite, selkälaite sekä laitteiden lisäksi mm. isompia traktorin renkaita, narut ja hyppykorokkeet. Ulkokuntosali on mahdollistaa monipuolisen koko kehon treenaamisen.

ULKOKUNTOSALI

Pielaveden Suojalan urheilukentällä (Kisapolku 12) on monipuoliset yleisurheilumahdollisuudet. Urheilukentän keskellä on nurmikenttä, joka mahdollistaa mm. jalkapallon pelaamisen sekä keihäänheittämisen. Hyppy- ja heittopaikat ovat päällystettyjä, mutta juoksurata ei.

Kesäaikaan yleisurheilu-/nurmikentän voi varata omaan käyttöönsä Julius varausjärjestelmän kautta.

Tästä pääset varausjärjestelmään 

www.pielavesi.fi/varausjärjestelmä

Painamalla haluttua aikaa pääset varaaman vuoron. Varausinfosta näet ohjeet kuinka varaus tehdään. Lisää varaajantiedot. Tarkista, että päivämäärä ja vuoron aloitus sekä lopetus aika täsmää. Paina +lisää ja järjestelmä näyttää onko aika varattavissa. Tämän jälkeen paina tallenna varaus.

Pielaveden liikuntahallissa (Puistotie 7) on virtuaalisali, jossa pääsee treenaamaan virtuaalisella opastuksella. Salin voi varata kerralla käyttöön yhdelle tai kahdelle henkilölle. Jos treenaat kaverin kanssa, kummankin tulee kirjautua salille omalla kuntosalin avaimella. Valittavana on mm. spinning, tanssitunti, HIIT, kahvakuula, kehonhuolto, RVP. Tilassa on yksi spinning pyörä, mutta muita tunteja voi tehdä kahdestaan (muita välineitä kahdet).

Virtuaalisalille pääsee kuntosaliavaimella. Avaimen voi lunastaa Pielaveden kirjastolta kirjaston aukioloaikoina.

Virtuaalisali on avoinna klo 5.00-22.30.

Virtuaalisalille voit varata vuoron sähköisestä Julius varausjärjestelmästä.

Tästä pääset varausjärjestelmään 

www.pielavesi.fi/varausjärjestelmä

Painamalla haluttua aikaa pääset varaaman vuoron. Varausinfosta näet ohjeet kuinka varaus tehdään. Lisää varaajantiedot. Tarkista, että päivämäärä ja vuoron aloitus sekä lopetus aika täsmää. Paina +lisää ja järjestelmä näyttää onko aika varattavissa. Tämän jälkeen paina tallenna varaus.

Virtuaalisalin säännöt.pdf

Penkkilenkki koostuu 35 selkänojallisesta penkistä, jotka ovat sijoitettu n. 250 m etäisyydelle toisistaan kuitenkin niin, että seuraava penkki on näkyvissä. Penkkilenkillä on 4 karttapaikkaa, joista näkee koko penkkilenkkireitin. Penkkilenkki kiertää osaksi kaunista rantapolkua pitkin kotiseutumuseolta Pielakodille ja kirkonkylän läpi. Penkkilenkin pituus on n. 7 km.

Penkkilenkin osana esitellään 13 penkin luona paikallishistoriaa, Askeleita kylän raitilta -kylälenkki. Penkin luota löytyvän opastaulun QR-koodin takaa löytyy niin vanhoja kuin uusia valokuvia. Tarinoita voi kuunnella ja lukea. Opastauluista löytyvillä liikuntakorteilla esitellään 13 monipuolista lihaskuntoliikettä kuvin ja sanoin ohjeistettuna. Kaikissa liikkeissä hyödynnetään penkkejä. Liikkeet ovat suunniteltu eri ikäryhmille.

Reittikartta: PENKKILENKKI POHJA_2022.pdf

 Penkkilenkki video

Tenniskenttä sijaitsee osoitteessa Laurinpurontie 15. Tenniskentältä löytyy kaksi tekonurmikenttää, joita voit varata käyttöösi sähköisen Julius varausjärjestelmän kautta. Kenttä 1 on Puustellin koulun puoleinen ja kenttä 2 kaukalon puoleinen. Harjaathan kentän jokaisen käyttökerran jälkeen.

Ohjekuva kentän harjauksesta alla:

Tenniskentän harjaus kuva.jpg

 

Tästä pääset varausjärjestelmään: www.pielavesi.fi/varausjärjestelmä

Painamalla haluttua aikaa pääset varaaman vuoron. Varausinfosta näet ohjeet kuinka varaus tehdään. Lisää varaajantiedot. Tarkista, että päivämäärä ja vuoron aloitus sekä lopetus aika täsmää. Paina +lisää ja järjestelmä näyttää onko aika varattavissa. Tämän jälkeen paina tallenna varaus.

Välineitä saat lainattua kirjastolta, kirjaston aukioloaikoina. Kirjastolta löytyy aikuisten ja lasten mailoja sekä palloja.

Pielavesi minigolf sijaitsee Pielavedellä osoitteessa Laurinpurontie 14, kirjastotalossa, nuorisotilojen puoleisessa päädyssä.

Pielavesi minigolf tarjoaa mukavaa, leppoista kisailua perheen ja kaveriporukan kesken. Pielavesi minigolfrata sisältää 9 jännittävää reikää eri vaikeusasteineen. Mailoja on saatavilla eri pituisia, joten golfin pelaaminen radallamme luonnistuu myös perheen pienimmille. Pelaaminen Pielavesi minigolfradalla ei maksa mitään ja välineitä saa lainattua vaivattomasti nuorisotiloilta/ kirjastolta.

Liikunta- ja vapaa-ajan ohjaaja

Liikunta- ja vapaa-ajanohjaaja Tuula Moilanen p. 040 570 0909.

Ulkoliikuntapaikat

Liikuntapaikkojen hoitaja p. 040 722 0969
Ulkoaluetyöntekijä p. 040 057 2133