Luonto- ja ulkoilureitit

Pielaveden kunta ylläpitää kolmea luonto- ja ulkoilureittiä: Urkin polkua, Rantapolkua ja Penkkilenkkiä.

Urkin polku

Urkin polku lähtee Lepikon torpan vierestä ja se on noin 25 kilometriä pitkä. Reitti kulkee Lepikon torpan, Korkeakosken, Tuovilanlahden kautta ja se on merkitty reitti. Urkin polun varrella on muutama taukopaikka, jotka soveltuvat myös yöpymiseen sekä nuotiopaikkoja ja uimaranta. Rantapolku on myös ympärivuoden kovassa käytössä.

Kunnossapito: Pielaveden kunnan varikko, palveluesimies p. 040 503 8325

Urkin polun kartta:

Urkin poloku_opaskartta_WEB.pdf

Rantapolku

Rantapolku kiertää Pielaveden kirkonkylän rantamaisemissa ja se on valaistu. Rantapolku ulottuu Lepikon torpalta Sammalisenniemeen saakka ja sen pituus yhteen suuntaan on noin 7,5 kilometriä. Rantapolku on turvallinen lenkkeilijöille ja pyöräilijöille omaehtoiseen liikkumiseen.

Kunnossapito: Pielaveden ympäristöosasto p. 040 637 5530.

Penkkilenkki

Penkkilenkki koostuu 35 selkänojallisesta penkistä, jotka ovat sijoitettu n. 250 m etäisyydelle toisistaan kuitenkin niin, että seuraava penkki on näkyvissä. Penkkilenkillä on 4 karttapaikkaa, joista näkee koko penkkilenkkireitin. Penkkilenkki kiertää osaksi kaunista rantapolkua pitkin kotiseutumuseolta Pielakodille ja kirkonkylän läpi. Penkkilenkin pituus on n. 7 km.

Penkkilenkin osana esitellään 13 penkin luona paikallishistoriaa, Askeleita kylän raitilta -kylälenkki. Penkin luota löytyvän opastaulun QR-koodin takaa löytyy niin vanhoja kuin uusia valokuvia. Tarinoita voi kuunnella ja lukea. Opastauluista löytyvillä liikuntakorteilla esitellään 13 monipuolista lihaskuntoliikettä kuvin ja sanoin ohjeistettuna. Kaikissa liikkeissä hyödynnetään penkkejä. Liikkeet ovat suunniteltu eri ikäryhmille.

Penkkilenkkikartta: PENKKILENKKI POHJA_2022.pdf

Kelkkareitit

Moottorikelkkareitti Pielavesi-Jylänki: https://www.lipas.fi/liikuntapaikat/606326

Moottorikelkkareitti Vuorikylä-Pielavesi: https://www.lipas.fi/liikuntapaikat/606325