Uutiset ja tiedotteet

Etusivu / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutiset ja tiedotteet / Kynttilälyhtykeräys

Kynttilälyhtykeräys

26.6.2017 11:32

Kerran vielä pojat kynttilälyhdyt sankarihaudoille. Pielaveden sankarihaudoissa Hiekkaniemessä ja Laukkalassa on yli 350 kaatuneen viimeinen leposija samanlaisten muistokivien alla. Pielaveden sotainvalidi- ja veteraanijärjestöt ovat päättäneet hankkia jokaiselle hautakivelle samanlaisen kynttilälyhdyn, joihin itsenäisyyspäivän aattona ja jouluna sytytetään muistokynttilät. Omaiset voivat käyttää lyhtyä kynttilänsuojana muulloinkin.

Kerran vielä pojat kynttilälyhdyt sankarihaudoille

 

Äskettäin edesmennyt Pekka Eteläaho kirjoitti vuonna 1990 ilmestyneen Pielaveden sotainvalidien 50-vuotishistoriikin loppusanoissa: ”Ei koskaan, ei missään muualla ole tapahtunut tavalliselle suomalaiselle miehelle sellaista kuin rintamalla, juoksuhaudoissa, korsuissa ja poteroissa hyökkäyksen ja perääntymisen aikana. Tajuaa, kuinka voimakkaita ovat ne siteet, jotka rintamalla ja sotasairaaloissa aseveljien välillä syntyivät. Todelliseksi kaiken tekee vasta oma kokemus ja kun sodasta on kysymys, yksikään rintamalla olleista ei halua sellaista kokemusta lapsilleen ja lapsenlapsilleen.”

 

Itsenäisen Suomen 100 ensimmäistä vuotta ovat olleet hienon kehityksen aikaa. Suurimmat vaatimukset kansallemme esitti itsenäisyyden säilyttäminen talvi- ja jatkosodan aikana. Pielaveden sankarihaudoissa Hiekkaniemessä  ja Laukkalassa on yli 350 kaatuneen viimeinen leposija samanlaisten muistokivien alla. Pielaveden sotainvalidi- ja veteraanijärjestöt ovat päättäneet hankkia jokaiselle hautakivelle samanlaisen kynttilälyhdyn, joihin itsenäisyyspäivän aattona ja jouluna sytytetään muistokynttilät. Omaiset voivat käyttää lyhtyä kynttilänsuojana muulloinkin.

 

Pielaveden seurakunta on mukana asiassa ja Itä-Suomen poliisilaitos on antanut rahankeräysluvan täksi vuodeksi lista- ja lipaskeräykseen, samoin lyhtytilille tehtäviin lahjoituksiin. Keräyksen luvat on hankittu sotaveteraanien nimiin ja vastuuhenkilönä on puheenjohtaja Tauno Jääskeläinen.

 

Veteraanit ja sotainvalidit toimivat yhdessä hankkeen toteuttamiseksi  ja toivovat omaisten, kuntalaisten, yhteisöjen ja yritysten tukea mittavaan itsenäisyyden ja rauhan symboliin sankarihaudoilla.

 

Yksi lyhty jalkoineen ja kaikkine kustannuksineen maksaa naapurikuntien kokemusten mukaan noin 35 euroa, joten esimerkiksi kaatuneen omaisille voisi olla hyvä tavoite muistaa omaa kauan sitten muistoihin jäänyttä omaista, isänmaan puolustajaa lyhdyn hinnalla. Totta kai tavoite toteutuakseen tarvitsee jokaisen euron ja neuvon, jonka hyväksi havaitsette lahjoittaa.

 

Arvostettavat lahjoitukset Pielaveden sotaveteraanien tilille FI75 5342 0120 0783 04,  viitenumero 2600.

Yhteistyöstä kiittäen

 

Pielaveden Sotaveteraanit ry Pielaveden Sotainvalidit ry

Tauno Jääskeläinen Heikki Nousiainen

040-0570 810 040- 5669 370