Tiedote epidemiavalmiusryhmän kokouksesta 5.1.2022

covid19-tiedote.png
5.1.2022 10.08

Koronatilanne on heikentynyt voimakkaasti Pohjois-Savon alueella. Ilmaantuvuusluku alueella on n. 400 ja koronapositiivisten määrä 13 % testatuista. Viime viikon aikana Pielavedellä on todettu 21 uutta tartuntaa. Tiistaina 4.1.2022 on jäljitetty tartuntoja 3 uuteen tartuntaketjuun. Altistuneita on paljon ja terveydenhuolto on pystynyt jäljittämään altistuneet suhteellisen hyvin. Terveydenhuolto toimii kuitenkin kapasiteetin äärirajoilla.

Lieväoireisia suositellaan tekemään kotitestejä, ellei hän kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Kotitestin positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen erityspäätös. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja. Kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset
Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Alueella saa järjestää enintään 50 hengen tilaisuuksia, jos kaikille osallistujille on määritelty oma istumapaikka. Määritelty istumapaikka tarkoittaa nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa.
Määräys on voimassa 31.12.2021 klo 16.00–20.1.2022.
Kunta huomioi kokoontumisrajoitukset ja terveysturvallisuuden järjestämissään tapahtumissa. Tapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan hybriditilaisuuksina tai ne joudutaan perumaan tai siirtämään.

Sisäliikuntapaikat
Määräys tilojen sulkemisesta tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat pitää sulkea:
• joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat ja
• tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat.

Liikuntahalli ja koulujen salit ovat aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti pois käytöstä. Liikuntahallilla saa kuitenkin järjestää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa.
Aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti tilojen sulkeminen ei koske myöskään ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Tilojen sulkupäätös on tässä vaiheessa voimassa kaksi viikkoa ajalla 31.12.2021 klo 16.00–13.1.2022. Epidemiavalmiusryhmä linjasi, että kuntosali pidetään auki. Epidemiavalmiusryhmän 22.12. tekemän linjauksen mukaisesti liikuntahallin sauna on edelleen pois käytöstä.

Voimassa ovat myös seuraavat epidemiavalmiusryhmän linjaamat henkilörajoitukset liikuntatiloihin liittyen:
• Kuntosalilla saa olla kerrallaan max. 10 henkilöä. Kuntosalin sauna on pois käytöstä.
• Pukukopeissa uimalalla max. 2 henkilöä tai perhekunta
• Kaukalon pukukopissa max. 5 henkilöä tai perhekunta
• Suojalan pukukopeissa max. 4 henkilöä tai perhekunta

Maskisuositukset
Maskisuositus on annettu kouluille siten, että 4 luokasta ylöspäin suositellaan käytettäväksi maskia. Suositus koskee myös yhdysluokkia 3–4, jolloin myös 3 luokkalaiset käyttävät maskia.
Vahva maskisuositus aina, kun turvavälejä ei voida noudattaa. Kunnan henkilöstö käyttää maskia asiakaspalvelutehtävissä.

Terveysaseman koronaneuvontapuhelin vastaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin p. 017 171 031 ma-pe klo 8–12. Neuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.

Epidemiavalmiusryhmä kokoontuu seuraavan kerran 12.1.2022.

Lisätietoja : hallintopäällikkö Kirsi Väänänen, kirsi.vaananen@pielavesi.fi p. 040 489 4050.