Vaarallisen säätilanteen varoitus ti 12.7.–13.7.

11.7.2022 15.10

Ilmatieteen laitos varoittaa Pohjois-Savoon kehittyvästä rankkasateesta ja rajusta ukonilmasta.

”Suomeen virtaa myöhään maanantaina idästä erittäin kosteaa ja lämmintä ilmaa. Tiistaina ukkoskuuroihin voi liittyä hyvin voimakasta sadetta ja salamointia sekä pienialaisia syöksyvirtauksia ja suuria rakeita. Ukkoskuurojen alueelliseen kattavuuteen liittyy vielä merkittäviä epävarmuuksia. Potentiaalia ukkosten syntymiselle on kuitenkin laajalla alueella Turku-Tampere-Oulu-Rovaniemi-linjan itäpuolella. Tilanne saattaa jatkua vielä keskiviikkonakin.

Rankkasade voi aiheuttaa taajamatulvia ja alikulkusiltojen tulvimista. Salamointi saattaa synnyttää tulipaloja ja sähkövikoja. Paikalliset ukkospuuskat voi kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja. Suurin vahinkopotentiaali liittyy erittäin rankkoihin sademääriin (jopa 30–40 mm tunnissa) sekä rajuun salamointiin.”

Kunta seuraa tilannetta ja varautuu mahdollisiin sähkökatkoksiin sekä myrskyvahinkojen ja rankkasateiden seurauksiin. Kehotamme kuntalaisia varautumaan mahdolliseen vaaralliseen säätilanteeseen.

Toimintaohjeita sääilmiöiltä suojautumiseen

Äkkitulvat

Pakkaset ja helteet - terveysvaikutuksia

Voimakas auringon UV-säteily

Salamat

Trombit

Ukkospuuskat

Myrskypuuskat

Lumipyry

Suuret rakeet

Kotivara

Löytyykö kotoasi kotivara?

Kotivara on vettä ja ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi

 

Kotitalouksien omatoimiseen varautumiseen löytyy ohjeistusta esimerkiksi osoitteesta:https://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-kotona/


Tiedostot